Naše čerstvé recenze jsou protkávány pověstnou Červenou nití smutku. A čiší z nich i nostalgický povzdech nad soumrakem VIDEOKAMER. Ale protože nohavice se nemají vyhrnovat, když brod je ještě daleko, neházíme pomyslnou flintu do žita...
Minská 37, Brno 616 00
Tel.: 541 218 591 a 601 331 994
E-mail: info@videokamery.cz
Po - Pá: 10:00-17:00
Re: Canon A1 rozlišení..
Vážení, děkuji Vám za vysvětlení. Moje volba je Canon A1 a doufám, že zákazníci, kteří si u nás objednají video služby budou spokojení. Marek
Re: Canon A1 rozlišení..
Eda má celkem pravdu v tom, že JVC je dnes důležitý tahoun světového Know-How, zatímco nekteré firmy se pomyslně jen vezou. Ale když už to probíráte, neodpustím si jednu logiku, s níž jsem ochoten jít do rvačky (:-D): asi se shodneme, že HD video (a už HDV, FHD nebo AVCHD) NEZNÁ jiný poměr stran než 16:9. A pokud tohle vezmeme za bernou minci, bude mít právě součin 1920x1080 jediný patřičná čísla pro širokoúhlost a další přemýšlení nad obdélníkovými pixely bude "out". Hafo záznamů jsem pouštěl na Full-HD-LCD JVC a rozdíl mezi těmi 1440x1080 a 1920x1080 jsem tedy rozhodně nepozoroval. :-)
Re: Canon A1 rozlišení 1440x1080 ne
ale stejně je to jenom akademická debata, protože slušnou spotřební HD kameru s progresivním záznamem koupit zřejmě nelze, zatímco v profesionální třídě nabízí i "zlořečená" firma SONY kameru která umí jak prokládané i tak progresivní formáty
konkrétní řešení zpracování obrazu v TV se liší od výrobce k výrobci, takže v některých zařízeních to může být implementováno tak jak popisujete. Většina přijímačů ale přepočítává prokládaný obraz do 50p a v posledních modelech už je to dotaženo tak daleko že zobrazení je realizováno dokonce až ve 100p. Standard HDV1 je samozřejmě definován i pro 25p a 50p, zrovna tak jako HDV2 má i 60i. A co se týče těch plazem tak ty měly zpočátku jenom prokládané zobrazení takže u nich se vůbec s prokládaným signálem nemuselo nijak laborovat.
Tak ještě jednou: (asi toho uvádím moc najednou?) i když je HD video při přehrávání generováno (uměle výpočtem, interpolací=ztráta...) vodorovně jako 1920 je natočeno zpravidla kamerou rozlišením jen 1440 a to není daleko od HDV1 s 1280px s pixel mappingem 1:1! Bez dalších ztrát interferencí výpočtu jiného rozlišení a odstranění prokládání při přehrávání a pod.! Svisle je 1080i snímáno sice frekvencí vyšší -50Hz (fps je stále 25!), ale nadvakráte vždy jen o rozlišení 540px a s mezerami +px!... Tedy vzorkuje se rychle(50Hz), ale vždy jen s méně řády (540) - u digi též možno zaměnit termín řádek s osou Y -v px. Až při přehrávání musí SW a HW pro progresivní zobrazovadla jako je LCD a PlazmaTV, nějak(!!!...) spočítat progresivní obraz, ale ten bude mít pak jen 25Hz :-(... Po převodu na "p" tedy již vypočteného progresívu se fps = obrazové frekvenci - jen 25Hz :-( Plazma však bude blikat stále v 50Hz, ale snímky nepřidá, obraz se bude jemně trhat-já to vidím! Vy ne?... HDV1 je scanováno přímo jako p a to 30 nebo 60 fps a tedy i obrazová frekvence na LCD bude 30 nebo 60 Hz :-) U plazmy zase jen 50Hz :-(... Plazma totiž vblikává obraz mechanicky konstantní frekvencí, jak stařičký osciloscop - CRT TV :-(...
v pohybu určitě rozdíl nepoznáte, ale když už se kamera zastaví na krajince tak má lidské oko chvíli klidu na prozkoumání detailů a pak se větší rozlišení hodí - tedy pro mne je větší rozlišení by prokládané plus - dostatek detailů při statické scéně a okem nepostřehnutelná ztráta detailů při pohybu. Ad různé formáty obrazu: sice práci trochu komplikují, ale není to neřešitelný problém.
Ale video je hlavně pohyb! Tedy jste mi dal , možná nechtěně za pravdu! :-) I proto nepoznáte subjektivně okem rozdíl mezi videem 1980 (Tím spíše, točíli dostupné kamery defacto jen do rozlišení 1440...) x 1080i a 1280 x 720p :-) Já su známej odpůrce prokládání, to mozí vědí že? Dodones nejen s ním, ale i s AR - Aspect Ratio (poměrem stran obrazu) jiným než rozlišení videosouboru, zápasí nejeden i profík!...
těch 540 pixelů je poněkud demagogie - pokud je v záběru statická scéna tak ji máte na progresivním Full HD zobrazovači složenou ze skutečných 1080 pixelů na výšku, pokud je ve scéně nějaký pohyb tak teprve tehdy přijde na řadu využití nedokonalosti lidského oka (ostatně na limitech lidských smyslů jsou postaveny všechny ztrátové kodeky jak video tak audio, konec konců i klasický film toho využívá)
Analogie s formátem Obrazu rádoby 16:9 u miniDV, kdy dokonce ani opticky většinou kamery nezabírali širší zorný úhel v tomto režimu, ale jen přimaskují (spíše jen vypustí!) část obrazu shora a zespod ..., kdy a ani rozlišením není soubor 16:9 ale zase jen 4:3 (přesněji je 720x576 5:4... -to by ale bylo na dloiho vysvětlit...) , se opakuje i u HDV ála SONY/Canon... Jediný JVC použil u HDV obrazu 16:9 poměrem stran nativně i rozlišením 16:9, kdy nedochází přepočtem k takovým interpolačním ztrátám jako u HDV od SONY a i když HDV1 od JVC má menší rozlišení, ale 1280x720 néni řádově daleko od 1440X540 Proč jen 540?!, no je to přece 1080i!, ale vždy se snímá jen 540 pixelů a jsou brány jako řády-pardon-obřádky..., tedy snímá se i zobrazuje jen 540 px, ale 2xrychleji než 720, ale postupně prokládaně obřádek, tedy se jen vsází na nedokonalost oka... 720 ale může mít i 60fps ale p, tedy 60p a u progresívu se to rovná 60Hz! :-) S prokládáním a anamorfním záznamem obrazu 16:9 do pixelové matematické matice "4:3", je prostě kompromisem a šetření výrobních nákladů výrobců! Prostě ojeb!... JVC je v tomto opět první a lepší, ale SONY je holtz větší hráč a dav slepej a hloupej a neochotnej ocenit lepší, nekompromisnější technologie...
finta je jenom v tom, že při zobrazení na TV se místo 1920 čtvercových bodů (1:1) zobrazí 1440 obdélníkových bodů (1.333:1) čímž vyplní stejnou šířku obrazu jako těch 1920.