Naše čerstvé recenze jsou protkávány pověstnou Červenou nití smutku. A čiší z nich i nostalgický povzdech nad soumrakem VIDEOKAMER. Ale protože nohavice se nemají vyhrnovat, když brod je ještě daleko, neházíme pomyslnou flintu do žita...
Minská 37, Brno 616 00
Tel.: 541 218 591 a 601 331 994
E-mail: info@videokamery.cz
Po - Pá: 10:00-17:00
Re: XF100 - české středohoří
Jo, navíc je nyní verze na vimeu v 1920x1080 (standardně to teď kódují do 12080x720, placená verze "plus" ale dovolí upravit to na 1920x1080, trochu ofuk, dřív to bylo všechno v plném rozlišení).
Jsem si myslel, že jsem slepej jak patrona, ale tohle už je jiný kafe, hned jsou ty barvičky veselejší :-))
Tak jsem to zkontroloval, opravdu to změnili, posílám novou verzi na stejný odkaz, má v názvu "RGB", bude lepší, ne tak našedlá - https://vimeo.com/47722765
Hmm, tak to by mohlo být ono...nicméně na kreativitě díla to neubírá :-)
Když koukám na poslední verzi na vimeu, tak mě ještě napadá, že možná změnili nastavení a přestali "dočerňovat" - tady dělat automatickou konverzi z ITU709 (16-235) na RGB (0-255) úrovně barev. Je to pak našedlé. Když jsem jim poslal verzi RGB, tak pak černá byla příliš černá, pak to někdo ověřil testem a opravdu to šoupali (z TV úrovní na PC úrovně automaticky). Je možné, že to zase změnili, oveřím to testem a případně pošlu na vimeo verzi s RGB úrovněmi (televize sama automaticky posune úrovně 16-235 tak, že černá je na obrazovce správně černá, ovšem na PC takové video vypadá nekontrastně, našedle, barvy jsou zavadlé; některé přehrávače to umí kompenzovat, ale ne všechny).
Je to nastavením kamery, ale často i tím oparem - záleží prostě jak fouká, ale při dlouhém sklu se to ovzduší občas prostě nasčítá - barvy pak vadnou (záleží i na tom, zda točíš po světle nebo proti světlu - viz ten záběr na domek ve strání u koní). U statických záběrů by pomohl částečně polarizák (nejlépe funguje, když svítí slunko z boku), u švenků ho ale použít nemůžeš. Úvodní mraky jsou čistý reál, možná s naprosto nepatrným zkontrastněním. To bylo nádherné protisvětlo, kdy bylo slunce schované mraky a kreslilo paprsky přes krásné oblaky.
Tak voda do mlýnského koryta na pár vteřin na tlačítko, cha cha, to jsem se pobavil :-)) Jasný, k tomu starodávnému interiéru a náboženským motivům ty barvy sedí jak prdel na hrnec, vč. té hudby :-) ta krajinka je pak trošku smutnější.....takže je to nastavením barev v presetech na kamči? Co ty úvodní mraky pod titulkama, to je origo blížící se bouřka nebo nějak upravené?
Díky za postřehy. Ty ptáky na začátku jsem si připravil na koment, proto jsou tam dvakrát, nejdříve dva se potkají, nakonec jeden odlétá "v proudění času zpět do minulosti za předky", bez komentu je to kousek méně jasné .-) . Mlýnské kolo jsem musel přerušit, protože fungovalo "na zmáčknutí" průvodkyně, která tam občas "šplouchla trochu vody", jak splachovátkem od záchodu .-) . První pšou byl nečekaný (je tam i trocha přepalů), musel jsem to přiclonit a to byl ten druhý záběr, ovšem průvodkyně zase tolik nespolupracovala, takže jsem jí nějak nemohl vysvětlit, že prosím o puštění "šplouchu", ale abych se stihnul připravit. Lepší záběr byl tak ten nástup vody v prvním záběru, který jsem náhodně chytil, ale pak dík přeclonění jsem část nemohl použít a pak už to chcíplo. Takže proto (navíc kolo je tam v takové jámě a není v celkovém záběru mlýna vůbec vidět). Barvy v interiéru, například ve škole nebo v krámě, jsou z XF100 bez úprav a jsou přesně podle mých představ, takové jemné, neagresivní, nepřekontrastněný jas, nepřesaturované. Barvy v exteriéch často trpí dvěma způsoby - záběry na větší vzdálenost byly "zakryty" šedavě-namodralým závojem oparu vzduchu (snažil jsem se to zkorigovat, ale ne vždy to lze - někde jsem korigoval zvláš nebe a zvláš spodní část .-) ), druhý problém bylo neustálé proměňování svícení slunka - svítí-nesvítí, pořád dokola (velký problém jsem měl v závěru na Holém kopci u skal, kde šla oblačnost - v posledním záběru na hory je vidět, jak už naproti na kopci prší - skály byly postavené zrovna "do stínu" a buď jsem měl kresbu v tmavých skalách a nebe vypálené, nebo naopak, bylo složité s tím světlem udlat použitelný záběr, to si ale občas prostě nevybereš, před bouřkou jsem odtamtud rychle utekl, byl to nejvyšší bod v okolí .-)) ). Barvy bez oparu vidíš například na návsi na začátku skanzenu (v tohle je vidět, že foáček má většinou lepší barevné podání v těch složitých podmínkách). Bodláky a všechna přeostření jsou točené XF100, šíro najdeš hodně na výhledech, u menhiru a v Týnci, pak u kostelíčků kopce Kalvárie u Ostré. Ty opary nedělají XF100 úplně dobře (musí se pak dost korigovat), není to ideál, zvláš v tom mém nekontrastním nastavení. Ovšem záběry ve škole, krámu a mlýně ukazují, proč je mám tak nastavené - tam jsou nádherné. Ovšem jak říkám, třeba kostel v závěru skanzenu je prostě na čas ve stínu a úpně dokorigovat to k záběrům se sluncem nejde, pak to vypadá trochu hůř, pocitově .-) .
Paráda, je vidět Pavle, že v tomto válíš ! Super: - skvělá hudba, dramatické mraky a plachtící dravec v úvodu - záběry slunce a timelapsů už chválil Smite - dojem slideru na skále (01:17) - plachtící poštolka? (02:43) - lehce rozhoupaná houpačka (7:47) - detaily v mlýně – holínky (08:02), lampa (08:05) - hloubka ostrosti bodláků (11:14, 11:20) - přeostřování ti vždycky šlo :-) Jestli můžu i několik „poznámek začátečníka“ :-) .... - u dravce v úvodu bych možná nechal delší sekvenci toho letu a nerozděloval (00:36) ji na 2 stejné záběry.... trochu mě to vyrušilo ze zasnění :-). Podobně i druhý stejný (přerušený) záběr vody v mlýnském korytě (7:07) - škoda toho odrazu světel a okna v obraze (6:21), ale je mi jasné, že s tím se nedalo nic moc dělat Měl bych dotaz: 1) celkově se mi zdají barvy jako by málo živé (plošně zelená a hnědá v krajně.....), to tak točí origo ta XF100 nebo je tam nějaký „dokumentární“ filtr (resp. korekce barev)? 2) předpokládám, že ty bodláky (11:14, 11:20) jsou točené fotoaparátem, ale je to opravdu tak zblízka Tokinou 11-16? Spíš mi to připadá na nějaký teláč Celkově moc hezké dílko, užil jsem si to ! ... a díky za chu vytáhnout kamču z futrálu :-)))
Tak jsem dal na vimeo verzi s třemi opravenými "muškami", jedna z nich je ten střih u lodi (nevšiml jsem si, že před střihem už kamera začala odjíždět, "kopalo" to tam trochu ve střihu - dobré oko, Smite .-) ), jedno upravené zpomalení a na několika místech jemná úprava korekce barev. Odkaz - https://vimeo.com/47722765 .
Díky. Auta byly opravdu rychlovka, koně se trochu nevešli, ale roztáhnout to v danou chvíli nebylo možné a pak zdrhli o kus dál, takže v obraze už byly dráty ohradníku - takovým civilizačním momentům jsem se snažil vyhnout, jak to jen šlo (například u skanzenu byly ošklivé značky, první záběr návsi tak vznikl z hodně specifického úhlu, i když to tak nevypadá, to samé další záběr na roubenku se střechou studně - snímal jsem to od kostela ze zídky, abych se vyhnul parkujícím autům). časosběry oživují, ale byl jsem dost limitovaný kapacitou záznamu, za tři dny jsem neměl kde přesypat karty, všechno jsem tahal sebou. Takže budu muset dokoupit karty, aby časosběrů bylo víc. Paprsky jsou real, dělá je takhle pěkně Tokina .-) .
Paráda. Pěkně ucelený dílko, který má informační i estetickou hodnotu. Ten timelapse to dost oživuje. Hezký jsou taky záběry proti slunci na hraně kamene nebo budovy. Ty paprsky ti takhle dělá ta Tokina, nebo je to dodělaný v posprodukci? Líbí se mi taky, jak jsi pojal postupný zobrazení ukřižování Krista na rozpůlenym screenu nebo pohotový zachycení aut, jedoucích na stavbu - navíc v super kompozici. Situace je hned bližší, srozumitelnější, živá. Co mě trošku cvrnklo do oka, je ostrý střih v 9:05 a kompozice záběru koní v 10:47. Tam se nějak nechtěli vejít do zvolený velikosti záběru :o)
sorry, text se zopakoval .-) .