Naše čerstvé recenze jsou protkávány pověstnou Červenou nití smutku. A čiší z nich i nostalgický povzdech nad soumrakem VIDEOKAMER. Ale protože nohavice se nemají vyhrnovat, když brod je ještě daleko, neházíme pomyslnou flintu do žita...
Minská 37, Brno 616 00
Tel.: 541 218 591 a 601 331 994
E-mail: info@videokamery.cz
Po - Pá: 10:00-17:00
Re: Canon MVX330i/MVX40
MVX 40i se skutecne ocekavaji, jeden e-shop je jiz ma predbezne v nabidce (neuvadim z kolegiality k panu Jelinkovi). Paradoxne je levnejsi, nez 40ka... Cesky web Canonu je ponekud zanedbavany, zejmena co se tyce novinek... a presnosti udaju...
Proc michate MVX40 a MVX40i? Na strankach CANONU jsou pouze modely MVX40 a MVX45i.
Srovnat tyto dvě kamery se ani nepokoušej, MVX40i představuje vyšší řadu a logicky vyšší kvalitu než 330i. Také se zájmem čekám na recenzi p. Jelínka. Na stránkách www.Canon.cz vypadá MVX40i po stránce parametrů velmi dobře.
Canon MVX330i/MVX40
Chjo,prece je jedno zda budu zalohovat na DVD ci pasku,kazda technologie ma sve +-, ja osobne DV in nepotrebuji,protoze se mi zda zbytecne dodatecne sestrihavat zaznamy,na kterymi jsem uz jednou obetoval cas.A ze ho mam malo!Ale to je kazdeho volba.Ja stale premyslim o nove kamere (nechci se unahlit),sice uz vim kde koupit ;-),ale porad nevim co a zrovna porovnani MVX330i/MVX40 je hodne zajimave a take by me zajimalo, ctu a ctu a ctu,ale nevidim v teto diskuzi zadne kvalitni srovnani obou typu kamer a take doufam,ze mi jeste osvetli mysl recenze 3CCD (140,150) od Panasoniku
Re: Re: Re: 9Re: Canon MVX330i/MVX40
Ano! I pro HDTV!!!!! Oznámil to nedávno šéf (ted to nevím přesně čeho, bylo to tuším na parabola.cz), - projektu HDTV pro Evropu! A to i prej přes to, že si je vědom, že několik firem založenejch jen na MPEG-2 zkrachuje a spousty uživatelů nejspíš vyhodí současné sat. přijímače jen na MPEG-2!!!!!!!! Stejně pro HDTV by museli (nemuseli, chtěli) abgrejdvat, pochybuji, že maj ze současných strojů alespon VGA video OUT?!... A doporučil do budoucna a pro přechod, pořizovat HDTV dig. sat. přijímače nejen na MPEG-2, ale pokud možno i na MPEG-4!!!!!!!!!!!! I já experimetoval a když jsem kousek HD videa ze satu v rozlišení HDTV vysílání 1920x1080(!!!) zatím v MPEG-2 prokládaně ve VirtualDubuMod současně při komprimaci do AVI XviD odstranil i toto prokládání (VD má dost dobrý filtr na to!), dalo se jít z původního dat toku přes 20Mbit/s dokonce na 6 až 4 Mb/s při zachování původního vysokého rozlišení a při zachování kvality k nerozeznání od originálu! (tedy pozorováno ne na TV, ta je se svojí rozlišovací (ne)schopností mřížky max. cca 700x500 a tedy jen 0,4Mpixelů...pro HDTV s 2Mpixely, mrtvá!) Zájemci mohu poslat do5MB kousek ukázky.
Re: Re: 9Re: Canon MVX330i/MVX40
Edo, pravda je to o magnetickém, oxidujícím a feritovém MiniDV médiu pouze částečná. Jde totiž o to, že i když kazeta logicky stárne, něco jiného je číst analogový starý záznam a něco jiného zase staré nuly a jedničky. Tady je šance přece jen o něco větší. Ale zase každé přehrání tu znamená samozřejmě mechanické opotřebení, to u HDD nebo DVD odpadá. Takže opravdu pouze jako bezpečnostní pojistka - ne na koukání! Představ si ale, že Ti odejde zálohovací HDD i s těmi všemi 80ti hodinami videa. A to je docela reálné - čím větší HDD, tím choulostivější bývá. S tím XviD Ti musím dát za pravdu, při vysokém datovém toku je kvalita na LCD PC displeji lepší než MPEG2. Mám s tím své zkušenosti. Všichni totiž většinou zálohovali DVD filmy na jedno nebo max dvě CD a nezkusili z toho dostat maximum. Ostatně se proslýchá, že tento kodek se bude používat i pro některé typy přenosu TV vysílání.
Re: Re: Re: Re: Re: 11Re: Canon MVX330i/MVX40
Ale ničit sposty negativů či pásků s původními nahrávkami a zachovávat je???... tak se nedoplatím! Nebo čekat až to někdy dofotím a dotočím aby nebyly alespon poloprázdné???...
Re: Re: Re: Re: 11Re: Canon MVX330i/MVX40
Psal, že se snaží již točit na hotovo!!! Klobouk dolů, jdeli mu to zdárně! Co víš? A uřčitě mu nic neunikne!... Já totiž na rozdíl od něj na akcích či fotbale natočím až 3h videa, kameru skoro nevypínám a pak použiji z těch 3h (a digitílem připevněným v sánkách kamery(!) nafotím až 250 \"fotek\" na fotbale) třeba jen 10-15min (a cca 10-20 fotek), jinak je to nuda a taky nepříjdu o pády a nečekanou(!) sranadu, vylétí piva, holej zadek mažoretky při výskoku:-) nebo karambol na závodech plecháčů a pod.! Existují i dva typičtí rozdílní profíci fotografové: jeden dlouze aranžuje a pak udělá jeden max. pro jistotu 2 snímky... A pak je profík, co točí a fotí a mačká a mačká a je pravděpodobné, že ze 100 fotek alespon 1(!) vyjde best! šak to u digitálu nic nestojí, jen mačkat a točit, maximálně nabití aku:-)
Re: Re: Re: 11Re: Canon MVX330i/MVX40
Pavel má asi hodně času a myslí si, že to bude někdy sestřihávat znova. Nechávat si originály je blbost. V.
Re: Re: 11Re: Canon MVX330i/MVX40
Vašek nemá DVin tak je taková věc k ničemu. Jak typické. Jenže Vašek nečetl pořádně to co jsem napsal: \"Minimálně by však bylo rozumné nechávat si natočené miniDV pásky, ale je to na rozhodnutí každého z Vás.\" Když si nechám natočené originály tak přeci k žádnému zpětnému nahrávání na pásku v kameře přes DVin nedochází. Mluvil jsem o ORIGINÁLU. A v tomto případě je DVin fakt k ničemu, takže zcela výjimečně s Vaškem souhlasím :o)
Re: 11Re: Canon MVX330i/MVX40
Zálohovat na DVD. DVin je k ničemu - akorát si ničíš mechaniku při zpětném nahrávání na pásek. Vašek
11Re: Canon MVX330i/MVX40
Re: 9Re: Canon MVX330i/MVX40
Proč, proč, protože krom přívlastku DIGITALNí, má tento záznam ještě stále přívlastek magnetický!!! A tedy časem slábnoucí! A také přívlastek feritový! A tedy oxidující!..A taky přívlastek nelineární! Nejenže najít patřičný pásek dá chvilku, ale najít v 60, natož 90 minutovém záznamu konkrétní úsek přetáčením se mi ani vůbec nebude chtít!... Co se týče medií CD, DVD, tak dělám poloprofi i nahrávky muziky a takové důležité nahrávky již řadu let, déle než existuje dokonce D8, natož miniDV, také zálohuji na CD, se kterými muzikanti hážou po stole a krom nekvalitních discmanů to i přesto převýžně stolní (Technics) vždy kupodivu načetly a co ani ty nenačetli, načetlo PC! Samo že šlo o značková media-tehdi asi jedničku: Verbatim :-) A co se týče videa, tak přece jako zálhu nebudu mít ve formátu DVDvideo kompatibilní s chaosem souborů -z frakmentů videa po 0,99MB v MPEG-2...,podobně jako tu muziku s předlohou nepřevádím do CDaudio... Ale to důležité v DV a to méně a home video nechám v AVI, když již i kamery generují v AVI (kodek DV), akorát že použiji daleko modernmí a efektivní free(!) kodek: XviD! A samo že minimálně nad 4Mbps!, optimálně 6Mbps, maximálně však 8Mbps (a režim komprimace 6-U-Hi) a ne v předvoleném nastavení ve VirtualDubu (free! editor) a ne s klíčovými snímky každý 300., ale např. 50 a u toku nad 6Mbps klidně i každý 1!!! (everykeyframe!) pro pozdější možnost editace na 1 snímek jako DV, což umí i DVD kamery i s MPEG-2! Samo, že MPEG-4 (AVI-DivX/XviD) nemá rád prokládání a tedy před zadáním komprese (kodeku) je nutné zvolitFiltr deinterlace! (z toho všeho co jsem jmenoval občas někdo něco nedodrží a je z MPEG-4 často zklamán a neprávem jej odsuzuje, kvalita je však od 6Mbps lepší než MPEG-2!!!!!) A tedy na 120GB HDD mám cca 80 hodin videa! Hodin!!! Nééé minut!!! A navíc i zálohy na DVD! Vy máte zálohu na páskách 2x??? To i pro případ, že se mi (i Vám!...) krom selhání nějaká ta zapůjčená nahrávka nevrátí... Jasně, za 50 let se zde můžete sejít, ale beze mě (to už budu poslouchat jen hrobové ticho a pozorovat tmu hlubiny...) a v diskusi pokračovat! Doufám, že po mě zůstane alespon několik koncertů a soutěží a pod. záznamů mezi potomky, keří díky snadnému kopčení DVD a CD jej po obci šíří jak lidové písně, neb s páskem to nat snadné není a většinou se nikomu na takové dědictví-stovky pásek..., nechce ani koukat a skončí pravděpodobně v popelnici, jako spousta VHS i audio kazet...
9Re: Canon MVX330i/MVX40
Mohl bych vědět, proč si někdo myslí, že miniDV pásky nevydrží 20-30 let a naopak si myslí, že DVDčka tak dlouho vydrží? Na pásky (by ne miniDV) se takto dlouho již zálohuje na rozdíl od DVD, se kterými nejsou tak dlouhodobé zkušenosti. Když odejde DVD, tak většinou celé, stejně tak i HDD. Naopak když odejde páska, tak jen kousek co se nažvachlá do mechaniky. Opravdu nevěřím tomu, že digitální data začnou na pásce degradovat takovým způsobem, že by byla nečitelná. Nebo se to snad někomu někdy stalo? Naopak DVD i HDD celkem běžně kolabují. Záloha na DVD v plné kvalitě co vyleze z kamery vyjde levněji (nebo stejně \"draho\") než na pásku. Naproti tomu záloha v plné kvalitě na HDD je dražší (jak tu někdo uváděl tak 120 GB disk asi 2000 Kč a jen 9 hodin záznamu). Je ale pravdou, že na DVD nebo HDD se bude lépe hledat potřebný záznam než na miniDV kazetě. Ale budete-li mít mnoho desítek (stovek) hodin záznamů, bude Vás pak asi i trápit skladovací místo (v případě HDD by to bylo neúnosné). Media na kterých máte dané věci uložené musejí mít stejně přesné popisky s datem a akcemi co na nich je, takže výsledné hledání se už pak smrskává na jednu kazetu, jedno DVD nebo jeden HDD a to už není tak těžké najít to co chci. Samozřejmě se nebráním vypalování natočených věcí na DVD, ale opravdu bych je nepoužíval na zálohy. Avšak nikomu to nezakazuju, jak to tu tak sleduju tak se většině lidí zdá nesmyslné zálohování na páskách, které dělám já a taky si to nenechám zakázat :o))). Navrhuju obnovit tuto diskusi za nějakých 20-30 let a porovnat výsledky. To bude asi jediné opravdu vypovídající. Pak se uvidí kdo bude mít použitelné záznamy. Ještě jednu poznámku si neodpustím. Víte na jakém záznamovém mediu jsou archivovány filmy v televizních studiích? Je ale pravda, že tyto kazety jsou značně větší a s menší minutovou kapacitou, takže data tam mají více místa.
Re: Re: Re: 4Re: Canon MVX330i/MVX40
Jen to s tím HDD v šuplíku podtrhuji! Ano, je nutné HDD vyndavat! Při pádu systému např. i útokem viru, prostě vezme s sebou i data v HDD v šuplíku!!! Nicméně, vše mám samo na DVD-R a navíc(!) na HDD v šuplíku! Tedy já ehm ve dvou šuplících -na jeden zálohuji i momentálně rozpracované, kdyby fyzicky zkolaboval systémovej s rozpracovaným videem aj. a druhý opravdu jen na zálohy :-) (tedy mám vlastně důležitý věci-foto video a pod. 3x!)
Re: Re: 4Re: Canon MVX330i/MVX40
Máš pravdu Edo!! Komu záleží na datech a nešetří (pár korun)a zálohuje na HDD.Mám ho ve vysouvacím šuplíku a zapojuji ho jen při zapisování zálohovaných dat.Na prohlížení mám DVD.
Re: Re: 4Re: Canon MVX330i/MVX40
Zapoměl jsem vyjmenovat ještě vliv kvality recorderu, mechaniky, \"vypalovačky\" (výkonu a jakosti laseru, množství chyb při recordingua popřípadě i čtení nových chyb vzniklých stárnutím(oxidací) materiálu a schopnost jejich korekce-best je např. asi LG, Pioneer, Teac, nejhorší jsem si užil s nekvalitou a netrvalnlivostí dokonce s několika kusy HP...)
Re: 4Re: Canon MVX330i/MVX40
DVD naproti tomu budto mechanika načte nebo nenačte! Jednička nebo nula! Je to příliš hop nebo trop?! Uklidním vás-značkové DVD používá kvalitnější folie i plast a často, i když narozdíl od CD, kde je mikro folie s daty na povrch(!!!) plastového otoučku a tedy bez vrstvy laku nebo samolepky s potiskem velmi snadno zranitelná (spodní části neva poškození, dá se popřípadě rozleštit, vypaluje se přes vrtvu plastu do Al folie a ta u těcj levných je obnažená-většinou kovově lesklý povrch!..., nejraději mám tedy bílé matné s nahmatatelnou vrstvou barvy), mají DVD tuto záznamovou folii uprostřed(!) mezi dvěmi plastovými kotoučky a ty značkové maj navíc ještě i na horní vrstvě lak. A jeli použito dobrého lepidla nebo zalisování-což u noname pod 20,Kč bývá průšvich(!...) jsou data mnohem lépe chráněna minimálně mechanicky než na CD. Dělám raději 2kopie a tu jednu zakládám do chladnější místnosti do skříně do tmy, a to nejlepší mám stejně na HDD (120GB do 2000,-Kč :-)), takže tak paranoidní strach o ztrátu dat nemám! Komu by se chtělo něco hledat a přetáčet na páskách, které stejně nevydrží 20-30 let, což jako minimum zaručují renomovaní výrobci DVD! Používejte tedy značková media, barevná-s velkou vrstvou laku, nahrávejte pro jistou jen 2x, max. 4x! /uvedomte si, že je DVD cca 6x větší kapacita oproti CD a tedy rychlost vypalování pitů je tedy cca v případě DVD rychlostí 4 x6=24x ekvivalentně k rychlosti nahrávání (vypalování) CD!!!
4Re: Canon MVX330i/MVX40
V jiné větvi se tu vyjádřil (tuším) Pavel, že trvanlivost záznamu na pásce by mohla být delší. Já myslím, že je to strašně relativní! Když jsem kupoval (drahé) tzv. originálky VHS na začátku 90. let v Rakousku, netušil jsem, že dnes, dejme tomu po 12-14 letech bude video na nich vypadat jako druhá kopie (zrnitě) a původně výborný zvuk bude mít sníženou kvalitu. Naproti tomu (zatím) vím, že kazety mini-DV z prehistorie tohoto systému (1995) vykazují na TV (72cm) subjektivně nezměněnnou kvalitu. Osobně mám z trvanlivosti DVD-disků taky docela strach, protože jsme už na firmě vícekrát museli k vypálení (editovaného videa např.) vyzkoušet i tři značky, než DVD jede bez \"kousání\" i ve stolním přehrávači... Otázkou je, co to pak udělá (např.) za 5 (10-20-50) let...?
3 Re: Canon MVX330i vs. MVX40
S tou zálohou hudby na pásku proti záloze na CD to nebylo zrovna nejlepší srovnání. Na pásku to je analogově a to je rozdíl. Ale jinak s těmi DVD fakt nesouhlasím. DVD (CD) se může zničit i jinak než jen škrábancem. Prostě ty škvarky na DVD přestanou bejt čitelný, poškodí se odrazná plocha, rozlepí se od sebe jednotlivé vrstvy, roztrhne se v mechanice ... a 20 minut je v háji. Ale jak říkám - každý svého štěstí strůjcem. Mě prostě vypalovaný placky nepřesvědčily. Lisovaný jsou na tom o něco lépe (viz předchozí příspěvek a srovnání se zálohováním hudby)
Re: Canon MVX330i vs. MVX40
Na DV IN se vyprdni! Na DVD-R zazálohuj klidně přími v DV, což je sice jen 20minut, ale aspon tě to bude tě to nutit radikálněji stříhat a nebude nuda! Jsešli paranoidní, zálohuj na žnačková media(max. 20,- až 25,- Kč) a třeba na dva kusy(jedno na práci a jedno do skříně-ono se přeci jen jednou jizvou dá na rozdíl od pásku přijít naráz o celý obsah disku!) Hudbu si snat také pro jistotu nezálohuji namísto na CD-R na pásku kazetáku?... Převodník analog. videa do PC např. z VHS, se dá koupit od 700,-Kč!:-)
Re: Canon MVX330i vs. MVX40
Srovnáváte nesrovnatelné, tedy jiné kategorie. Obraz bude určitě lepší u MVX40, bude to znát zejména u horšího osvětlení (večer při žárovkách v bytě) a pochopitelně i optický stabilizátor a větší širokoúhlost je velká výhoda. Zkuste zalistovat do starších rezenzí, 330i vychází z řady 2xx a 40 vychází z řady 2x. To co najdete o starších modelech se až na optický stabilizátor a ještě větší širokoúhlost u 40 oproti 2x dá aplikovat na nové řady. Jak hodně budete postrádat DV in si musíte rozhodnout sám.