Naše čerstvé recenze jsou protkávány pověstnou Červenou nití smutku. A čiší z nich i nostalgický povzdech nad soumrakem VIDEOKAMER. Ale protože nohavice se nemají vyhrnovat, když brod je ještě daleko, neházíme pomyslnou flintu do žita...
Minská 37, Brno 616 00
Tel.: 541 218 591 a 601 331 994
E-mail: info@videokamery.cz
Po - Pá: 10:00-17:00
Re: Šíro pro HV20/30/40
s tím nekonečnem si to z manuálu pamatuju, ale vlastně jsem to ještě nepoužil. A právě pro ty tebou popsané záběry by to mělo být ono. Tak taky někdy vyzkouším. Jinak k tomu monostativu. Je to nedávno co jsem monopod Velbon ke klasickému tripodu taky koupil. Používám ho spolu s kapsičkou na pásku u kalhot a řeknu ti, výborná věc. Stabilizace mnohem lepší a ručky si uleví
jo a ještě jednu vychytávku, je popsána v manuálu, ale třeba o ni lidi moc neví. Hlavně u malých objektů, jako jsou letadla, padáky na jednolitém pozadí se automatické ostření blbě drží.. Manuál taky nemusí být úplně vhodný..stačí podržet tlačítko manuálního ostření cca 2sec. a objektiv se zaostří na nekonečno..indikuje to ležatá osma na LCD. Toto ostření se zruší jednoduše tak, že se jakkoliv zazoomuje. pak se kamera přepne zpět sama
jj.. jsme na tom asi stejně ... .-) Závěrku nechávám na automat. Teď jsem zkoušel třeba čas při perfektním osvětlení a dal jsem 1/2000 a natáčel rotor letadla..uvidím co to s tím udělá...jinak, pokud točím klidné záběry..ne sport, je clona lepší... fakt se mi líbí malá hloubka ostrosti, takže dáš malou clonu a zkoušíš co ulovíš.. samozřejmě, pokud jde apriori o záběry, které jsou důležité nebo není čas..tak neexperimentuji a jedu automat. Točím taky na 100proc. zebru, nedokážu si představit, jak bych to nastavoval na 70 .-))) No a zvuk, přiznám se, ten jsem na manuál nikdy moc neřešil... ale dostal jsem na WS2 pár dobrých rad, tak budu zkoušet...a zkoušet .-)) Další problém, že začíná být kamera docela těžká, takže tahám stativ a koukám jak nejlépe natáčet. Zjistil jsem, že pokud potřebuji přebíhat a reagovat rychle, používám stativ jako monostativ. Nechám nohy u sebe, povolím hlavu a docela to funguje. Objednal jsem čistokrevný monostativ, tak uvidím, třeba techniku vypiluji .-)). Jinak tu duši zkus.. musíš prostě zabrat, ona nepraskne. Udělal jsem proužek cca 1cm silný a ten nepraskne ani boh.... dokonce jsme ho natahoval přes krytku, abych nepoškodil objektiv šíra, ale klidně to zkus z druhé strany, přes ten postupný kužel. Jinak jedna vrstva je málo, ale jak jsme psal, na ten vymezovací kolíček jsem ustřihl kousek gumy z té jak se používá pod plastové objímky na kola co třeba drží blikač, tachometr atd. Prostě aby to byly dvě gumy na sobě, které při povolení šroubku mají pořád určitý odpor, takže clona nesklouzne, přesto se s ní dá manipulovat.
No teď jsem si vlastně vzpoměl, že jsem to s tou duší zkoušel taky, hned jak mi clona od Jelínků přišla. Běžná duše z kola, ale já jsem jí na tu předsádku nedostal.
for appalacio. Jo tak to jsem si v aktualitách nevšimnul. Jen jsem to prolít. No tak s tou duší to je samozřejmě lepší a jak budu mít trochu času tak vyzkouším. A to s tou krytkou to bych potřeboval taky pořešit. Jinak já jsem se manuálem začal zaobírat už dřívějc a musím říct, že s tím bojuju dodnes, hlavně tedy právě s tou expozicí a ziskem. Já tedy většinou točím na prioritu závěrky (snažím se na 1/50). Kolikrát už jsem si říkal, dneska to vezmu s expozicí na automat a budu si radší hlídat záběry, třeba proto že nevím co se mi vlastně naskytne natočit. Ve finále mi to nedá a přistihnu se jak podvědomně šátrám po kolíčku a zapínám expoziční manuál, abych tu "ošklivou" zebru z toho hledáku dostal pryč. (používám 100% tedy tu vlídnější, nedovedu si představit používat 70) Pak se ještě začnu přesně jako ty zaobírat zvukem...... No a zjistím, že nestíhám.
for Tomas.. ty nečteš aktualitky? .-)))) je to tam popsáno. Kousek duše z kola a kousek gumy (obdélníček) na vymezovací kolík vteřiňákem. Drží to skvěle, přesto to není "přibetonované", takže po povolení šroubku lze clonu otočit, posunout, sundat. Duše jde kdykoliv sundat bez poškození či ponechání jakýchkoliv stop po navlečení. Ještě jsem upravil plastovou krytku šíra, kterou jsem navrtal a přidělal jsem tam poutko, aby se lépe sundávala. Dnes jsem s tím natáčel na slunci a musím říci, že s tím ND4 filtrem docela slušný. Bez něho jsem nenatáčel, ale pamatuji si z minla, jak má člověk s tím sluníčkem práci Ponořil jsem se taky konečně "natvrdo" do manuálního nastavení-ovládání kamery. Natáčel jsem s prioritou clony. Snižoval jsem Zisk v obraze a snad nikde obraz nepřepálil. Je to tedy frkot bez automatu, člověk nakonec skoro nestíhá natáčet.-)). Trochu jsem v záběrech našel vinětaci, hlavně u čistých modrých pozadí, tak ještě musím zjisti čím to bylo, protože v některých záběrech jsem pro max. zoom sundal šíro a nechal jen ND filtr s UV filtrem a jestli si pamatuji, tak to bylo asi nejvíce u těchto záběrů bez šíra. Taky jsme bojoval s větrem a vzal jsem si k srdci rady kolegů a snažil se zvuk ladit manuálně. Doufám, že jsem nějaký zvuk vůbec natočil .-)) A perličku závěrem, jak blbost a panika cloumá světem. Sundal jsem a pak nasadil po chvíli natáčení šíro a zjistil jsme na objektivu černou čáru přes celý objektiv. No sevřely se mi ty dvě věci, jak mám vzadu, jak se na nich sedí .-), že jsme si vypálil na kameře čip, protože jsem vzal pár záběrů jakoby na přímo na slunce v domnění, že to kamera ještě snese. Pak jsme zapnul hnědou kůru mozkovou a sundal šíro a v zoufalství foukl na objektiv. Chvilka napětí... no bylo to jen vlákno z kočky, jak jsem nasazoval šíro, tak to vlákno jsem přes závit u cvakl..uff..oddechl jsem si náramně.
for Eda... nebudu se tady dohadovat... respk...si kazit den... tak to napíšu co nejvíce srozumitelněji a pak už to nebudu komentovat.. jsi už vlezlej s tím fotoaparátem, snažíš se ho napasovat na každý téma. Kdyby to byla poznámka jen tak mimochodem, tak to přejdu, ale opakuješ se tu min. po třetí s tím samým. Pokud se chováš tak, jako v diskuzích, i v soukromém životě, tak to máš asi dost těžký. Snažil jsem se u tebe vždy rozlišit dobré a špatné příspěvky, ale teď už na tebe začínám být docela alergický celkově. Přestaň psát kraviny, nebo jinak, přestaň reagovat na mé příspěvky, já si nebudu všímat tebe, budeme mít klid oba a aspoň nebudeš na veřejnosti ze sebe dělat takového hlupáka.
for appalacio. jj foto jsem již smazal, ale není co ukazovat. Moje brunetka je prakticky na chlup stejná s tou tvojí. Včetně mikrofonu, filtru.... prostě kromě barvy stejná sestavička. Jen se zeptám jak si vyřešil to usazení clony. Já el. hladká páska.
Já že něco nechápu??? Leda tak appalacia... Je mi jasná, že jsis pochválil nepřímo profesionální vzheld i kvalitu techniky, kterou k tvému potešení mnozí zaměnují za profi přístroj, nejsem doufám, úplnej debil! Já to ale doplnuji o zcela obecný(!) názor. Tak se teho laskavě nechytej... Jakej šmírák???... Já chci, aby se lidé chovali přirozeně, což před kamerou funguje leda až po velmi dlouhé době setrvání na místě. A také to, že jeli něco psáno -nějaké omezení na cedulce ale i obecné zákonné i morální zásady o narušení soukromí ctím. Ale stává se mi, že mě chce někdo omezovat i na veřejné prostranství, nebo veřejně přístupném, kdy navíc v interierech může vlastník, pořadatel sice moje práva omezit, ale zase to musí dát zřetelně najevo a na jednop příkladu jsem uváděl, že mě s profi vercajkem vyvádějí z nijak písemně neomezených akcí a přitom nechávaj 99,9% lidí fotit a točit kapesními mejdly... Chci se pouze této konfrontaci vyhnout dopředu a toto je jedna z mojich metod obrany :-) Nic víc! To si vyprošuji! Máš štěstí že se jen ptáš :-) Promin, že jsem se obecně(!) zmínil po vlivu vzhledu. ------ Ještě jeden příklad: Kámoš takto chodil po škole s starou VHS... kamerou (hrozně nahrávající...), ale velkou na rameno... a druhej měl profi vypadající mokrofon (bez kabelu a bez spojení s kamčou... :-) ) a dělal v saku... reportéra a měli prdel z teho, jak lidi reagovali, jak se rektoři stavěli do pozoru a odpovídali na dotazi odborně oficiálně :-) :-) :-)
Edo..!!... ty to pořád nechápeš..rozhodně to není o tom, jestli budu vypadat jako kameraman, nebo fotograf, nebo debil... je to o přístupu lidí a pravidlech.. v souvislosti s HV20+šíro+sl. clona+rode mikrofon je to skoro čest, být označen za profíka jen podle vzhledu a zbytek lze lidsky, dříve či později vysvětlit.. tady jsme si to taky vysvětlili a dokonce jsem neměl ani zkažený den... takže jednou a pro vždy, nemá to s kvalitou nahrávacím zařízení nic společného... skrytě nahrává jen šmírák.. jsi šmírák??
Tak vidíte, že i vzhled, jestli již jen vypadáte(!) jako kameraman profík nebo jen turista, má někdy velký vliv na předsudky lidí, bohužel... Já jsem nyní pouze jakože fotograf ;-)
Právě jsem se vrátil z natáčení na prudkém sluníčku (rodinné seskoky na padáku-tandemy). Mimo to, že jsem byl opět skoro vyhozen s kamerou .-))) - opět příliš profesionální vzhled .-))), tak jsem měl možnost zkoušet a testovat jak šíro, tak ND4 filtr. Až se tím prokoušu, tak budu referovat co a jak.
respk. abych nebyl špatně pochopen, mezi předsádku a kameru
for Tomas.. odkaz máš prázdný!? Jinak jsem zkusil dát před předsádku ND4 filtr plus ten UV.. zatím jsem netestoval, nebo není čas a nebo není sluníčko, ale předběžně ani s tím nebude problém
s jistým rizikem říkám NE, ale testoval jsem to jen krátce... je to klasický UV.. na předsádku bohužel nejde, nejsou závity, ale dle zkušeností jiných, filtr před, respk. mezi předsádkou a kamerou není problém
Ako som si všimol na fote k dnešnej novinke, Appalacio má filter medzi predsádkou a objektívom, nie na predsádke - nemení to nejakým spôsobom obraz ?
Včera mi od pana Správce došla k šíru ještě sluneční clona k A1. Předkládám na ukázku celou sestavu na stativu. http://www.mild.capsa.cz, login: mild, heslo: 2512
to Tomas: Kameru HV30 jsem si u Správce koupil minulý rok hned na začátku prázdnin. Bylo to s dětmi cestou na Slovensko do termálek. Už třetí den dovolené jsem si sehnal velkou jehlu, pevnou nit a kombinačky. Naměřil jsem si ten blbě řešený řemínek a natvrdo ho pevně přišil. Nervově jsem nevydržel to stále povolování a nutnost utahování. Od té doby mám klid. Doporučuji všem.
Pokud je tu někdo, kdo uvažuje o koupi širočiny, netrap se a udělej to hned. Já se vydržel trápit dost dlouho. Ale ta naše "hávéčka" šíro prostě opravdu potřebují. Na svatbě nemusím tolik "švenkovat", protože se mi toho do obrazu vejde víc. Nemusím točit s takovým odstupem. Jsem blíž a tím pádem mám i silnější zvuk. Díky širokému záběru mohu být tak blízko, že se mi nepletou ostatní kameramani a fotografové. Pletu se jim já, ale to nevadí, že...?
jj, váha šíra na "dospělejší kolegyni" XH-A1 je ještě o kus mohutnější .-) . Měl jsem teď možnost porovnat se šírem od Century Optics (0,8x, tedy stejný parametr) a to soudkuje stejně jako orig canon, plné tele má (velmi jemný) soft, takže taky celý (dvacetinásobný) rozsah je použitelný, po stranách ale nepatrně maže. Má ale jednu obrovskou výhodu - váží 1/3 toho, co orig Canon, podobně je na tom s rozměry .-) . Stabilita kamery je ale také příjemně větší, navíc je možné použít "spodní držení". Takže tolik trochu "širší" souvislosti tématu.
bd.: mám už delší dobu. Se vším co Bob nastínil můžu naprosto souhlasit. Jak se zápory tak s klady. Ta váha je opravdu na jednu stranu výhodou při stabilizaci, na druhou stranu již delší dobu přemýšlím, že budu muset natvrdo přišít ve správném sevření řemínek na ruku. Díky váze a především jinému těžišti není prakticky možné, aby vydržel v nastaveném stavu dýl jak pár minut. Prostě se stále povoluje. Co se týče ztráty světelnosti mám právě opačný pocit. Jako kdyby díky velkému sklu bylo získáno pro objektiv a čip více světla, tudíž má kamera menší tendenci občas zašumět (krom toho se snažím jít vždy trochu s exp. dolů). A stejně tak i já šíro prakticky z kamery ani v exteriéru nesundavám.