Naše čerstvé recenze jsou protkávány pověstnou Červenou nití smutku. A čiší z nich i nostalgický povzdech nad soumrakem VIDEOKAMER. Ale protože nohavice se nemají vyhrnovat, když brod je ještě daleko, neházíme pomyslnou flintu do žita...
Minská 37, Brno 616 00
Tel.: 541 218 591 a 601 331 994
E-mail: info@videokamery.cz
Po - Pá: 10:00-17:00
Re: Canon XF300
Je pravdou že 1/2 zní líp než 1/3. Proč ho nenasadí, jestli to je otázka ceny nebo výroby? Ve fotoaparátech si myslím, že to Canon nečekal. To je jako s Applem a jeho tabletem. Až když si o to lidi řeknou, spustí se vlna výroby .-))). Můj závěr je takový, že výrobce nikdy nebude spěchat, nebo již teď by bez problému mohl udělat ideální kameru, ale neudělají to. Je pr.o ně výhodnější postupný každoroční drobný upgrade
Tak oni všichni z velké čtyřky umí udělat solidní kamery, jen stojí půl melounu a víc .-) . Canon jediný se jen "přiživoval", ale vždy měl alespoň jednu úspešnou kameru do nízkonákladového broadcastu - dík XF300 ji opět má, řekl bych. U spotřebek pak Canon už dlouho je levnější než Sony a vždy přitom nabízí víc manuálních funkcí (při stejné ceně). Proto můj první jednočip byl Canon (a dodnes nelituju, měl optickou stabilizaci a solidní zoom 16x). Stejně tak po nástupu HD Canon uspěl s poměrně levnou a solidní HV20. Poslední karový model (dík tlaku konkurence) začal konečně respektovat i širší sklo v základu a přidal zobrazení clony, času, gainu + kvalitní HD LCD. Mo by mě ale zajímalo, jestli u Canonů někdo počítal s tím úspěchem 5DMII pro video-filmaře, to bych fakt ctěl vědět. U kamer ale Sony byla vždy dražší a vždy s málo manuálními funkcemi (i dnes např. nemají Sonky lanc konektor pro levný palec na stativ, Canon kamery ho pořád mají). Točení "na automat/poloautomat exp. režimů" ale spoustě lidem vyhovuje, to jistě ano, ale u mě Canon vyhrával nižší cenou a lepším manuálem (XH-A1 měla clonu na velkém prstenci, konkurentka Z1 na malém nepraktickém točítu, o rozlišení v HD mluvit netřeba, trafo 20x proti tehdy jediné konkurentce Z1 vítězilo a cena o 60k levnější). Dnes je ale u ruček do 120k situace jiná, Sonky zvedly trafo, nabízejí solidní lowlight při solidním HD, Canonu pořád chybí půlpalec - BBC EX1R používá s externím nahrávátkem nanoflash).
for Pavel.. on Canon prostě ví, jak dělat kamery.-))) Ona kamera totiž není jen o velikosti čipu, ale musí se to brát tak nějak komplexně .-))))). Vždy rád čtu po netu ty rádoby odborníky co jejich hlavní prioritou je max. veliký čip (viz. Canon 550D atd) i kdyby kolem měl být omotanej jen hadr, ale hlavně max. čip. Pak co nejvíc snímků za vteřinu (pokud možno 50p a víc a 50i je podle nich hnus fialovej), přitom i při dobré práci s kamerou stačí koneckonců i 25p. No a renomovaná stanice BBC řekla, že je potřeba komplexní pohled, pro profi práci slušný kodek (žádné AVCHD) a máme z Canona opět kvalitu. Když sleduji Canona, tak vidím vždy modely, které se udrží na trhu 2-3roky jako špička ve své třídě. Neříkám, že na specifické práce jedině Canon, ale jako univerzální kamera pro širokou veřejnost, jedna z favoritek. Myslím si, v kontextu s touto zprávou, že se na trhu neztratí ani 1/3 čipy nových Canonek jako je XF100 a pro home produkci s AVCHD XA10. Těmhle já předpovídám min. 2roky velmi úspěšných prodejů.
XF300/305 je podle zpráv na dvinfo.net klasifikovaná od BBC pro externí i interní HD produkci. Ne každá kamera toto splní (např. Panasonic HPX500 nevyhověl nízkým rozlišením čipů, EX1R zase nízkou kvalitou záznamu - chybí 50Mbps 422 barvy). Podrobnosti zde - http://www.dvinfo.net/forum/digital-video-industry-news/490028-bbc-accep...
Recenze i s ukázkami videa ke stažení: http://tinyurl.com/3ygy83o
Re: Canon XF305
Tak to jsem moc zvědavej, jak dopadne porovnání XH-A1 a Xf300 v lowlight, s využitím (pečlivě nakonfigurovaných) dešumáorů a bez nich. Za bežného světla bude obraz pecka, ovšem otázkou je ta cena. EX1 nebude o nic moc horší a v lowlight může být o řád lepší, cena je přitom stejná. Těším se na ukázky .-) .
appalacio: a si večer hlavu opírám jak chci, pořád mám pocit, že v ní mám jen peří...
Děkuji. :)
Moooc bych se přimluvil za srovnávací test XF300. S ukázkama pro posouzení. Stejná scéna a kamery klidně na automat. Je jedno jaká konkuretka bude vedle.
Dotaz pro p. Správce. A funguje to u vás jako u nás? Já když si něco večer opřu o hlavu, tak to ráno umím .-))
som cely napaty ako dopadne test...
Zohnanie je otázkou "nadštandardných vzahou s centrálou" v české republice (:-D): což po naší letité práci nemusí být tak nepochopitelné. Stvořil jsem první aktualitu a osahal si fešnou nádheru i tak, že včera spala v noci vedle mě u postele. No a prvním překvapením je mohutnost, protože ta VěC má včetně akumulátoru a jedné karty přesně 3.000 gramů a vyhlíží MOC profesionálně. První smůla byla dnes o tom, že v brněnském televizním studiu neměli funčkní SDI-stahování, jež jsme moc chtěli vyzkoušet. Jinak bych ale osobně volil "bežnější" XF300.
Odkaz pre správcu : dole klobúk !!! (kvôli zohnaniu Canon XF300),už sa teším na test ,to asi viacerí.
Edo, co trochu omezit omezenost svých "příspěvků". Píšou mi nezávisle na sobě skoro všichni "gardoví" diskutéři, že už Edu nečtou, protože se to prostě nedá.. A přiznám se, že ani já už nečítám zdaleka vše. ALE CO CHCI SDěLIT - XF305 je tady!!! Sestavím o ní vstupní ochutnávkovou aktualitu, překvapí... :-)
Opravená verze: No, jeli za Full HD považováno 1920px vodorovně, proč míti méně (1440px/sloupců) již při scanování ze snímače kamery??? A jen je vymejšlet na 1920px výpočtem grafiky, nedej bože telkou až při prezentaci = přepočítávat = ztráta detailů v obraze... -------------------------------------- A svisle prokládaně 1080i = jen 2x540px/s a obřádek scanovaných a tedy v jeden okamžik se nascanovalo ze snímače jen 540px/linek obřádek s mezerami... a to je méně než u HDV 1280x720p, neb tam je scan v jeden moment 720px/linek a ne napřeskáčku jak u prokládaného videa. ------------------------------- Donedábna byl problém progressivu jen v tom, že byl s ohledem na vyšší nároky již na HW kamery i objem dat a dat tok, scanován jen v 30fps a to = jen 30Hz :-( , oproti 25fps prokládaně co = 50Hz :-) -------------------------- Ale časy se mění a jsou tu opravdové Full HD Video kamery 1920x1080p až 60fps již nativně - fyzicky přesně na pixely již ze snímače kemery :-) A korespondence s pixely Full HD obrazovky - zobrazovadla ;-) Jsme v DIGI-tálním(!) světě a tam bacha na interference pixelů - při přepočtu natož mezi různými rozlišeními! Negativní dopad na detaily i sytost a jemné přechody barev to má asi jako když: si na sebe položíte dvě různá sítka, tak v opakovaných intervalech přes ně neuvidíte skoro nic! Pixel mapping je důležitý pak proto, že i když přes sebe položíte dvě stejná(!) sítka, při malém posuvu jednoho přes druhé, neuvidíte dobře - nebudou dirky na dírkách nějk náhodně.... Doufám, že je to dostatečně názorné proč?
No jeli za Full HD považováno 1920px vodorovně, proč míti méně (1440px/sloupců) při scanování ze snímače a jen je vymejšlet výpočtěm až při prezentaci = přepičítávat = ztráta detailů v obraze... A 1080i = jen 2x540px/s a obřádek scanovaných a tedy v jeden okamžik se nascanovalo ze snímače jen 540px/linek obřádek s mezerami... a to je méně než u HDV 1280x720p, neb tam je scan v jeden moment 720px/linek a ne napřeskáčku jak u prokládaného videa. Donedábna byl problém progressivu jen v tom, že byl s ohledem na vyšší nároky již na HW kamery scanován jen v 30fps a to = jen 30Hz :-( , oproti 25fps prokládaně co = 50Hz :-) Ale časy se mění a je tu oprvadu Full HD Video 1920x1080p až 60fps již nativně - fyzicky na pixely již ze snímače kemry i korespondence s pixely Full HD obrazovky zobrazovadla ;-) Jsme v DITItálním světě a tam bacha na interference při přepočtu mezi rozlišeními! Negativní dopad na detaily i sytost a jemné přechody barev to má asi jako když si na sebe položíte dvě různá sítky, tak v pakovaných intervalech přes ně neuvidíte skoro nic! Pixel mapping je důležitý pak proto, že i když přes sebe položíte dva stejná(!) sítky, při posuvu jednoho rovněj přes ně neuvidíte dobře. Doufám, že je to názorné?
To nie nie. Ale chcel som uz nieco na karty.
Macko1: Vam připadá XH A1 jaksi NE-fullHD...? Jak napovídá technická specifikace samotného HDV-formátu, jde o Full-HD videozáznam ve formátu 1440x1080 na pásku, ale prezentací 1920x1080 na jakémkoli patřičném zobrazovači. Nepochybně mnoho zkoumajících zjistilo, že páskové HDV-klipy v PC umí nejrůznější přehrávače identifikovat i tzv. plné HD-videa, dle použitých přehrávačů. Takže s patřičným SW-vybavením lze rozpoznávat především totální kvalitu 1080 linek, nikoli jinak.
inak mam canona A1 a som s nim nadmieru spokojny no chce to uz nieco full HD
To ano. ale ked som sa pytal na tuto vec v sony ( vadu ) tak mi tvrdili ze to je kvalitny cmos snimac. a vykazuju to vsetky kamery od radu Z 5. Ja to prave potrebujem eliminovat na nahranom materiali nie v posprodukcii.
Sony ClipBrowser umí ty flashe nějak korigovat (asi zesvětlí celý frame, nevím). Ty novejší verze.
Ahoj. vidim ze aj vas zaujala novinka od canonu a planujete aj neake realne testy. Mohol by som vas o nieco poprosit??? keby ste pri znizenych svetelnych podmienkach blisli bleskom do priestoru tak aby to zaznamenala kamera. Viem je to divna poziadavka. Strasne som si chcel kupit ex1r ale odzadza ma prave tato vada cmos snimacu kde rozdeluje obaz na presvetlenu cast a normalnu cast. pri horlivom fotografovi mi to video pride ako nepozeratelne. Tak ked som zbadal 300 na trhu hned som mal vitaza. Len by som rad vedel ako sa cip vysporiadava s presvetlenim bleskom.
Tak to je velmi pozitivní příslib, to možná vydržím i nějaký ten auák .-) (zas vedle v ulici parkovalo Ferrari, když jsem prchal v neděli do práce .-)) ).
Hmmm, tak na takovéhle zprávy my slyšíme velmi dobře. Paráááda! Pánové, do Dobrušky na WS3 si bereme bílé rukavičky! A jestli to takhle půjde dál, k povinné výbavě bude patřit i malý slintáček. Už teď je jasné, že na nějaké prostoje prostě nebude čas.
Tak je snad zas jedna pozitivní informace (před volbami :-D): WorkShop3 má předběžně přislíbenu "prototypovou" XF305 k celému průběhu setkání; a samozřejmě všechna nedestrukční zkoušení by měla být povolena. Snad se mi podaří i dostat na dobrušský sraz jednoho kouzelníka (produkáka té firmy). :-)
Tak to jedině, nějaká lokální (ne)akce .-) .
Nechci s Tebou polemizovat, ale myslím, že to "stáhnutí" bude spíše způsobeno nějakým šotkem v pražské centrále. Uvažuji takto kvůli přítomnosti Xh A1s/G1s jak v tzv. velkoobchodním ceníku, tak například na webu německého, rakouského anebo holandského zastoupení značky. Napíšeme jim upozornění. :-)
Zajímavá novinka - Canon.cz stáhl z nabídky kamery XH-A1s. Je vidět, že si obchodník uvědomuje, že cena nových kousků není zvláš vlídná, takže chce trochu zúžit výběr zájemcům. Pěkné, 3000USD vs skoro 7000USD .-) . Viz Canon.cz.
(jo a samozřejmě myslím tou "EX1R" tu EX3, tu zleva první kamču v testu .-) )
(v odkazech smažte dvě mezery, i tu za "d" v "...testbild _iso...".
přímý odkaz na kruhový test XF300 ještě jednou - http://produktdbimages5.slashcam.de/camcorder-testergebnisse_testbilder_... , porovnejte ho s EX1R - http://produktdbimages1.slashcam.de/camcorder-testergebnisse_testbilder_... a nakonec s AX2000 (NX5) - http://produktdbimages3.slashcam.de/camcorder-testergebnisse_testbilder_... . U EX1R je navíc zjevné konturování linií (jasový "duch" kolem kontur). Za dobrého světla ta kamera XF300 může mít skvělé výsledky.
Začíná to být zajímavý (kromě ceny .-) ). Mrkněte na odkaz - http://camcorder-test.slashcam.com/compare-ec140fb84a5b3cd92f170b2451936... . Dole jsou testy rozlišení a taková kolečka, mrkněte na ně. Nejprve vezmem kameru s nejhorším rozlišením - AX2000, na kolečku jasně vidíte "interference" - další kruhy, což je známka interpolace aneb většího elektronického procesu = dopočtu obrazu pro větší rozlišení. Pak mrkněte na XH-A1, prakticky to samé, pixel shift se i zde projevuje na určitých frekvencích "odrazy" na testovacím obrazci. A teď musíme zapomenout na objektivitu a mrkněte na EX1 - je sice úplně slepá (což přikládám nevhodnému nastavení optiky pro testování, objektivita nula), ale kolečka přes malé rozlišení jsou zjevně "čistá" (rozlišení kamery je dané čipy a optikou, processing obrazu je menší, z hlediska rozlišení). Teď mrkneme na EX1R, tam je rozlišení mnohem větší, než u EX1 (blbé nastavení je ale u jiných test obrazců i zde jasné), ale zajímavější je, že se opět objevuje známka většího processingu obrazu (elektronického zlepšení rozlišení), opět jsou tu náznaky odrazů - dalších kruhů. A nyní mrkněme konečně na XF300 - jako jediná má jak skvělé rozlišení (i nejjemnějších kroužků na kraji), tak i nulové "odrazy" jiných kruhů v obrazci - rozlišení je dané čistě optikou a čipy. Je zřejmé, že ta kamera bude dávat skvělé rozlišení za běžného světla, s naprostým minimem artefaktů. Mrkněte nakonec na testovací snímky 60lux u všech kamer a porovnejte barvy (bohužel různě nasvícených obrazců), např těch barevných "sponek" nahoře. Bohužel je zjevné, že optika EX1 i EX1R byla v testu zahnaná naprosto do kouta neznalou obsluhou (následkem čehož obě EXy brutálně osleply .-) ), ale pokud mrknete pečlivě spíš na barvy (obě EXy vypadají tedy na warm filtr), tak FX300 vypadá skvěle. Ty testy jsou zjevně na houby (lowlight má u XF300 např. autogain, což je pro ni zjevně smrtící, navíc není snížena ostrost, což jí taky velmi škodí), ale přesto je v nich pár zajímavých informací - přímý odkaz na kruh-test XF300 je zde - http://produktdbimages5.slashcam.de/camcorder-testergebnisse_testbilder_...
Tak uvidíme, jestli se ji podaří sehnat do WS3, bylo by fajn ji otestovat (ovšem ta cena, to bude ještě asi zajímavé, v porovnání s koupí EX1R, samozřejmě taky v plně českém pojetí, s dvouletou zárukou, DPH a spol).
Do WS3 se vší silou samozřejmě vynasnažím. K té ceně: tzv. doporučenku vypisovat nebudu, ale nákupka s PLNě českými náležitostmi by měla být dle kurzu € kolem 165 tisíc Kč s daní.
Ještě k HMC151, tu znám osobně a i proti XH-A1 je to v HD "tupá štoudev", takže dobře nastavená XF300 musí HMC151 strčit do kapsz dvakrát :-) . Ty kaňony se musí všechny zkontrastnit, v menu dobře nastavit barvy (přisaturovat, případně jemně šoupnout k zelené pro dobré pleovky), atd. Počkáme. Petře kdy budeš mít vzorek, nestihneš to do WS3? Bylo by to milé překvapení.
Petře díky za info o ceně, má svůj význam :-) . Co se týče těch ztuhlinek, tak zachovávám naprostou zdrženlivost (stačí na těch stránkách porovnat EX1 s XH-A1, kde EX1 vychází viditelně hůř .-) ). Své řeknou až záběry z pečlivě nastavené kamery, to platí jak pro EX1R, tak proXF300, naprosto bez debat (všechny tyhle ztuhlinky jsou pouze orientační "na automat").
Tak oproti A1 dá se říct neznatelný posun, co se těch screenshotů týká, co myslíš Pavle? Výkon za nízkého osvětlení je možná ještě horší než u A1 :(. Očividně nová redukce šumu v obraze moc neprospěla :/. Nerad to říkám, ale i Panasonic AG-HMC151 má sakra lepší výsledky!!
Pav1e, začíná se to rýsovat zřetelněji. :-D) Dokonce už víme, kolik by měla stát Třístovka. Minule jsem vycházel z informací kapku mylných, dnes vím, že nikoli dvojnásobnou cenou, ale i navýšení zhruba 40-50% (tzn. S-EX1 více oproti XF300) jasně vypovídá o logickém příplatku za půlpalec, by i Canon zajisté nevyhlíží na pomyslné startovní čáře nijak podřadně, že... :-)
Tentokrát už objektivnější srovnání - http://camcorder-test.slashcam.com/compare1f83af4e41052f8eb52dec322580a8... (vymažte mezery)
No, je prostě nadsazená, zkusit to asi musej :-) .
Souhlas, ale pak nechápu tu ohlášenou cenu v US. :/
Ta kamera musí bejt levnější než XDCAM EX, jinak bude neprodejná. Uvidíme, jak se Kaňon pochlapí :-) (u mě už jeden vrub mají, takže... ).
Snad 12 let mi to leželo ve skříni, a konečně mě napadlo koupit si rekdukci :). Zároveň sem našel i 47mm , 28mm a 135mm objektivy, takže už žádné ani kupovat nebudu. Dřív sem je používal na Zenitu a pak na Chinonu, na 550ce fungují perfektně, mají slušnou světelnost. ------ Já stavím na tom, že cenový rozdíl u nás mezi EX1 a XF300 bude nejspíš podobný jako v US, tak proto srovnávám US ceny. Pokud je v US XF300 dražší (doporučená cena) než EX1, tak asi u nás nebude rozdíl o moc jiný.
To "dělo" je super, to je solidní ohnisko :-) . Cenu v CZK odhaduju, protože pokud ji tu bude někdo prodávat, tak ji přiveze (místo tebe) a tyhle náklady tam budou. Jiná věc by byla, kdyby sis ji přivezl "v tašce", což jaksi není legální, ale občas se přesto to děje. Uvidíme, mám plán A, B i C (nová kamera, přikoupení foáku, koupě něčeho úplně jiného), takže jsem připravený :-) .
Cenu netřeba dopočítávat, já jí ze zahraničí vozit nebudu, jen je to jediný trh, pro který známe obě ceny a proto je srovnávám. Vidíš, že u XF300 vychází doporučená cena vyšší než je u EX1. V čR to může být jinak, ale výraznou změnu nečekám, myslím ve srovnání s cenou EX1.
Pave1: Jako náhradu A1 si taky XF300 dokážu představit, ale zatím hlavně kvůli předpokládané ceně (v US) nevypadá jako dobrá koupě. Samozřejmě časem se ukáže co v ní dřímá. Má spoustu věcí, které se mi líbí, ale otázka je u dalších parametrů. ---------- 550D má jednu velkou výhodu, i takovéhle dělo na něj můžeš s patřičnou redukcí nasadit viz. http://ulozto.cz/4582049/550d-to-the-moon.jpg ... a když si přepočítáš 1100mm ohnisko x 1.6 crop factor = 1760mm k tomu ještě crop móde videa, možná až bude úplněk, uvidím konečně americkou vlajku na měsíci :). Ale zatím nevím, na co to postavím neb starý ruský zrcadlový objektiv má asi 7kg. :)
Připočti 2roky záruky (u EX jsou tři roky za 500USD), dopravu, clo, DPH a tuzemská evropská cena se vykulí. Opravdu jsem zvědavý, na cenu v CZK.
Spravce: Zde je info o ceně: http://www.camcorderinfo.com/content/Canon-XF300-First-Impressions-Camco... .... Canon XF300 $6799 ... EX1, která má 1/2" čipy za $6299 ... takže to zatím nevypadá jak tvrdíte, ale spíš naopak. Žádám omluvu za toho rejpala. :) .... prej dvojnásobek :o).
Ke kameře a testu. Autor na dvinfo.net uvedl nadějnou zprávu - At high gain the XF300 is much improved compared to the A1s noise level the grain was very fine. I usually do not shoot past 9db on my EX3. I did not take the XF300 up to max. 12db was the max I tested - těch +12 bude na té 36sec ukázky, věřím, že to bude ok, ale uvidíme .-) .
Ale houby, Edo, "ostřil" na blízké popředí (nikoliv na hlavní část scény), které je ostré, šum bys tam viděl. Uvidím, až to někdo otestuje pořádně (a s ohledem na výsledek). Přesvědčovat mě, že XDCAm s půlpalci je při +6dB lepší, než XF300 s +6dB, mě opravdu nemusí :-)). Mě zajímá, jestli se dá z té kamery vyloudit solidní záběry "v běžných prac. podmínkách" za malého světla, nikoliv srovnávání stejných parametrů nastavení kamery (ale srovnání výsledku, z hlediska zákazníka - diváka na TV). O naprosté extrémy v tom srovnání nejde, společným jmenovatelem srovnání je pro mne použitelnost "za obvyklého lowlight" (a jak se projeví 422 barvy na specifických záběrech, kde je to hodně poznat).
Stránky